Könyvajánló- Laura Joh Rowland a sógun ágyasa!

Laura Joh Rowland: A sógun ágyasa



Mai ’könyvajánlóma’ ismet egy keleties történetről írom  a  sógun ágyasa c. könyvről ami Laura Joh Rowland  detektív novella sorozatának egy része.
XVII. századi Japánba repülünk vissza, hogy Ichiro Sanoval,a főszereplővel, együtt bogózzunk ki szövevényes gyilkossági ügyeket. Sano az első novellában csak egy egyszerű szamuráj és rendőr, de kiválló nyomozóképességeinek köszönhetően a Sógun legfőbb nyomozójává (sosakan) nevezik ki.
A történ a sógun kedvenc ágyanásanak a halálával kezdődik, akit épp Sano esküvőének a napján ér el a végzete. A sóguntermészetesen a sosakant bizza meg az ügy megoldásával. Ám a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen Sanonak sok rossz akarója akad, akik egyáltalán nem könnyítik meg a nyomozást. Többek közt ilyen a sógun kincstárnoka is (akit egyébként gyengéd érzelmek fűznek egy fiatal színészhez). A kincstárnoknak egyébként hatalmas befolyása van az egyébként igen gyengekezű sógunra, és mivel úgy érzi Sano is a hatalomra pályázik, sokszor megpróbálja különböző cselekkel eltetetni Sanot az útból. Ha már a gyenge kezű sógunról volt szó, meg kell még említeni a sógun anyját is, Keisho-in-t. Voltaképpen az egész országot ő és a főpapja,Ryoko, irányítják (hiszen amekkora befolyása van Keisho-in-nek a fiára, akkor van Ryokonak is Keisho-in-re).
Másik fontos szereplő Reiko,Sano felesége. Harcias kis feleség, és határozottan részt akar venni a nyomozásban, hiszen ő úgy érzi képes erre. (az akkori szokások ellenére apja, egy biró, meg engedte lányának, hogy fegyverfogatást és más egyéb abban az időben fiúknak tanulandó dolgokat tanuljon, és így Reikoból egy olyan nő lett, aki nem akar egyszerű otthonülő feleség lenni).
Reikon kívül még Hirata,sosakan hű bajtása, lesz Sano segítsége a nyomozásban.

’Cselszövések, intrikák és erotika fűszerezi tovább az amúgy is remek történetet, mely az utolsó percig tartogat az olvasó számára újabb és újabb meglepetéseket, fordulatokat.’


Ti már olvastátok ezt a könyvet?
Mi a véleményetek a keleti kultúrát bemutató könyvekről?

-Ivett 
Ütemezett bejegyzés a komentekre később válaszolunk 

1 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen témájú könyveket, szóval felkeltetted az érdeklődésem :) A borítója is nagyon megfogott, mindjárt utána is nézek a könyvnek.

    VálaszTörlés